Poperinge, kei van een stad
BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Rookmelders laten je niet stikken

Rook is levensgevaarlijk en kan er voor zorgen dat je verdoofd geraakt en misschien wel niet meer wakker wordt, terwijl je woning in de vlammen opgaat. Rookmelders detecteren het snelst de rook, meestal voordat jij er ook maar iets van merkt. Het waarschuwingssignaal van de rookmelder maakt je dan tijdig wakker, zodat de menselijke en materiële schade tot een minimum beperkt blijft.

Een rookmelder kan je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken. Koop rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen. Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604. Rookmelders gecertificeerd door Bosec, VDS, BS, NF of een gelijkaardige keuringsinstelling garanderen een goede kwaliteit.

Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, ben je voldoende beschermd tegen brandgevaar. Neem daarom deze tips ter harte:

  • Plaats één rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis.
  • Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken. Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan ze hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
  • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
  • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus niet aan te raden.

Test tenminste één keer per maand uw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien. Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger. Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur. Overschilder ook nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

  • Rookmelder
  • De rookmelder correct plaatsen.
  • Rookmelders redden levens!
  • Rookmelders laten je niet stikken
  • Rookmelders laten je niet stikken